prijsvraag

dit ontwerp is tot stand gekomen door de prijsvraag van de gemeente Almere: BouwExpo TinyHousing.

Tiny housing is in opkomst in Nederland. Hoewel overgevlogen uit Amerika zijn er duidelijke verschillen aan te wijzen tussen de manier waarop Tiny housing in Amerika wordt ontwikkeld en de manier waarop Tiny housing zich in Nederland ontwikkelt.

Één van de grootste verschillen is de ruimte die Amerika en Nederland bieden. Amerika veel en Nederland weinig. Tiny housing richt zich in Nederland dan ook vooral op stedelijk en/of suburbaan leven. Een ander groots verschil is dat de ontwikkeling in Nederland sterk gekoppeld is aan duurzaamheid, kleine voetafdruk en een beter milieu, terwijl de beweging in Amerika vooral een reactie is op de huizencrisis vanaf halverwege de ‘zero’s’.

de gemeente Almere is deze beweging opgevallen en heeft, pionierend als ze zijn, deze prijsvraag uitgeschreven om weer een innovatief woonconcept binnen de stadsgrenzen in de Flevopolder mogelijk te maken. zij heeft ervoor gekozen drie categorieën in de prijsvraag op te nemen: permanent, tijdelijk en off-grid. de titels spreken voor zich.

wij als architectenbureau bakarchitectuur hebben de beweging in Nederland met interesse gevolgd. Toen de prijsvraag zich aandiende hebben we het idee opgevat om voor deze prijsvraag een ontwerp in te dienen omdat het aansluit bij de duurzaamheid filosofie van het bureau en een kans is om een mooi klein huisje te ontwerpen. lees hier meer over het ontwerp.